Sonkafőző edény házi sonka készítéséhez. A rozsdamentes acél a legjobb!
A cikk tartalma: + A cikk tartalmának megtekintése
Biztosan emlékeznek még az otthoni disznóvágásokra! A friss hús illata, kolbászok, karaj, disznósajt, de a vállalkozó kedvűek valószínűleg a házi sonka készítésével is megpróbálkoztak.

A disznóvágás tradiciója már kihalófélben van, de ez még nem jelenti azt, hogy muszáj tartósítószerrel, keményítővel, színezékkel és egyéb a sonkába nem való adalékanyagokkal teli sonkát ennünk. Egy kis ügyességgel akár otthon is készíthetnek friss sonkát! Ebben a sonkafőző edény segíthet.
Hogyan lássunk hozzá a házi sonka készítéséhez?
A házi sonka készítése nem atomfizika. Az interneten pontosan leírt recepteket lehet találni. Cikkünkben az alapvető folyamattal és az alapanyagok kiválasztásával fogunk foglalkozni.
Az alapanyagok kiválasztása
A legfonotsabb a minőségi és friss hús. Mivel a házi sonkához nem lesz tartósítószer adva, ezért csak pár napig marad friss. Ez egyben a legnagyobb hátránya is. Friss hús használatával a sonka tartóssága valamivel meghosszabbítható. Nem feltétlenül kell sertéshúst használni. A marhahús, a csirke a pulyka, de még a nyúlhús is megfelelő! A leggyakrabban használt sertéshúst illetően a legjobb a comb, a tarja, de ha kicsit zsírosabb sonkára vágynak, akkor az oldalas is.

Ezen kívül sóra, lesz szükség. Az egész sonka 2,5%-át teszi ki, tehát 1kg húshoz 25g só fog kelleni. Amennyiben azt szeretnék, hogy a sonka megőrizze szép, rózsaszín színét, akkor gyors sót kell használni, amely a konyhasó és a nátrium-nitrit (E250) keveréke és hús előkészítéséhez szokták használni. Ez az anyag a halálos botulinum toxin anyagot kibocsátó Clostridium botulinum baktérium szaporodását is lassítja.
A nátrium-nitrit azonban negatív hatással van az egészségre (ezeket C és E vitamin hozzáadásával lehet ellensúlyozni), de a házi sonka készítésének fő célja, hogy finom ízt érjünk el tartósítószerek használata nélkül, tehát először érdemes kipróbálni a konyhasót!
Egy teáskanál cukorra és egy dl vízre is szükség lesz. Természetesen a saját sonkáját mindenki ízlése szerint fűszerezheti! Próbálják ki pl. a fűszerpaprikát, olivát, fokhagymát, borókát, rozmaringot, tömjént vagy a szerecsendiót. Valamelyik receptben a lágyabb hatás elérése érdekében tejet vagy tojást is használnak. A fantáziának semmi sem szabhat határt!
A munka menete
A húst először nagyobb méretűre kockázzuk, úgy, mint a gulyáshoz. Minél nagyobbak a kockák, annál nehezebben fognak összeállni. Egy megfelelő tálba rétegesen elhelyezzük a húst és minden rétegre sót szórunk! Végül hozzáadunk egy teáskanál cukrot, amely kiemeli a tipikus sonka aromát és segíti a hús összeállását.

Ez után a húst kézzel kell összekeverni, miközben vizet adagolunk hozzá. Kb. fél órán keresztül kell keverni. A hús szélein zsíros anyag jelenik meg - ez a fehérje. A munkát egy olyan konyhai robotgéppel könnyíthetjük, amely tésztakeverésre alkalmas. A keverés végén sokat segíthet, ha egy darab húst apróra vágunk és újra hozzáadjuk a keverékhez. Ennek hála a hús biztosabban tapad majd össze.
Itt jön a képbe az említett sonkafőző edény. A húst 48 órán át kell pihentetni - tehetik egy zárt edénybe vagy a sonkafőző edénybe.
A sonkafőző edény funkciója
A sonkafőző lényegében egy műanyag vagy rozsdamentes acél edény, amely nyomást és rugókat használ. A húst így megfelelően összenyomja és egyben tartja. A húst közvetlenül az edénybe lehet tenni vagy egy zsákba, amit valamelyik gyártó az edényhez mellékel. A sonka kivétele ezzel sokkal egyszerűbb.
A pihenő letelte után itt az idő a sonka főzésére! A sonkát 70 - 80°C-os vízbe kell helyezni. Kb. 1,5 órán át fő. Természetesen a hőmérséklet, a főzési idő és a pihentetés ideje a konkrét recepttől függ. A megfelelő hőmérséklet betartásában sokat segít a sonkafőző edénybe beépített hőmérő. Amennyiben a sonkafőző ilyennel nem rendelkezik, akkor külön kell vásárolni - a víz hőmérsékletének a legtöbb esetben ugyanis nem szabad meghaladnia a 80°C-ot!

A házi sonkafőző edények kapacitása általában 1 - 1,2kg húshoz van szabva. Ez bőven elegendő, hiszen nem ajánlott egyszerre nagy mennyiségű tartósítószer mentes sonkát készíteni, mivel csak pár napig őrzi meg frissességét. A házi sonka tartósságát friss hús használatával vagy gyors sóval és a higiénia betartásával lehet meghosszabbítani az anyagok előkészítésekor.
Tudták, hogy a házi sonkakészítő edényben ízletes kacsa-, máj- és egyéb pástétomokat készíthettek?
A legkeresettebb sonkafőző edények
| Megnevezés | Értékelés | Részletek |
|---|---|---|
| Tescoma Presto | ![]() | Termék mutatása |
| Toro Sonkakészítő | ![]() | Termék mutatása |
| Orion Rozsdamentes acél kalapács | ![]() | Termék mutatása |
A cikk szerzője
Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.05.2021
Posledná aktualizácia:
További cikkek a kategóriában:
Hogyan lehet megelőzni a bolyhokat és hogyan lehet eltávolítani őket? Segíthet egy boholytalanító, textilborotva, egy olló vagy egy mosogatószivacs.A bolyhok, szöszök sokunkat sújtanak, különösen, ha kedvenc ruhadarabunkon jelentek meg. Így szabadulhat meg tőlük finoman és gyorsan.
Kézi vs elektromos bors- és sóörlő: vélemények, tapasztalatok, tesztelésAzonban egyetlen szenvedélyes szakács és a jó ételek szerelmese sem hagyhatja ki a frissen őrölt fűszerek egyedülálló ízét és illatát! Hogyan válasszunk bors- és sóörlőt?
Hogyan válasszunk kerti partisátrat egy bulihoz vagy a gyerekeknek? Szeretne többet megtudni a kerti partisátor előnyeiről és megvásárlásáról? Olvassa el cikkünket!

Legszélesebb kínálat a még szebb otthonért
